Bent u de eigenaar of manager van een horecagelegenheid met (groot)keuken? Dan is het erg belangrijk dat u goed oog houdt op de reiniging van het afzuigsysteem. Er kan zich hier door het vele koken en het opstijgen van dampen makkelijk vuil opstapelen. Dit kan weer voor verschillende gevaren zorgen. We leggen in ons artikel uit waarom schoonmaken van afzuigsystemen zo belangrijk is, welke voordelen het heeft en hoe wij de reiniging uitvoeren.
Gevaren van ophopend vet en vuil
Afzuigkanalen (ook wel vetkanalen) in de keuken van een horecagelegenheid kunnen erg vet worden door opstijgende dampen van het koken. Het vet kan zich daarbij gaan opslaan in het afzuigsysteem. Deze vervuiling is niet direct zichtbaar, maar daarom nog niet minder problematisch. Bovendien kan zich er ook meer ophopen dan alleen vet. Ook stof en ander vuil kan zich verzamelen. Als gevolg daarvan kunnen er schimmels en schadelijke bacteriën ontstaan. Een afzuigsysteem is hiervoor een ideale broedplaats. Dit resulteert weer in ernstige gezondheidsrisico’s en leidt vaak tot gezondheidsklachten.
Een ander gevaar van ophopend vet in het afzuigsysteem is de brandgevaarlijkheid. Vet is namelijk erg makkelijk ontvlambaar en bij brand kan het zich snel verspreiden via het volledige afzuigsysteem. Zo kan een kleine keukenbrand snel een groot gevaar worden voor de volledige horecagelegenheid. Bovendien is een dergelijke brand moeilijk te blussen.
Als er te lang geen reiniging van de afzuigkanalen en het systeem plaatsvindt, kan het ophopende vet en vuil een dikke laag worden. Dit belemmert direct ook de functie van het afzuigsysteem. De effectiviteit ervan kan met een jaar geen onderhoud al zo’n 20 tot 30 procent verminderen. Het afzuigen van de lucht gaat dan moeilijker en kost bovendien meer energie. Daarnaast wordt het systeem ook luider en is er zelfs kans op uitval als de motor zich overbelast.
Voordelen van periodieke afzuigsysteem reiniging
Naast het verminderen van het brandgevaar heeft het periodiek laten reinigen van de vetafzuigkanalen en het systeem ook andere voordelen. Zo zorgt het voor een veilige en gezonde werk- en verblijfsomgeving voor zowel uw medewerkers als gasten. Het voorkomt dus hygiëneproblemen en ook stankoverlast. Daarnaast zorgt het voor een langere levensduur van het systeem en resulteert het in een lagere jaarlijkse energierekening. Verder voldoet u hiermee ook direct aan hygiëne-eisen van de NVWA en de vereisten van uw verzekering.
Verplicht namens de verzekeraar
Wettelijk gezien is het reinigen van de vetkanalen niet verplicht, maar veel verzekeraars nemen wel in hun polis op dat er minimaal een keer per jaar inspectie en/of reiniging moet plaatsvinden. Bij kans op grotere vervuiling (zoals wanneer er een frituur, grill of wok aanwezig is), kan dit zelfs halfjaarlijks of eens per kwartaal verplicht zijn. Verzekeraars hanteren over het algemeen een vetdikte van 0,5 mm. Is de vetlaag 0,5 mm of meer, dan is het verplicht om een erkend reinigingsbedrijf zoals Holland Herstel Groep in te schakelen.
Stappenplan vetafzuigkanalen schoonmaken
Hoe reinigen we de vetafzuigkanalen en het systeem precies? Dit doen we met machines met roterende borstels en een flexibele slang. Deze kunnen gemakkelijk op moeilijk bereikbare plekken in de kanalen komen zodat de borstels al het vuil en vet kunnen losmaken. Een andere mogelijkheid is schoonmaken met reinigingsmiddelen. U bent ervan verzekerd dat de middelen die wij gebruiken veilig zijn voor mens en milieu.
Bij oud vet of grote verontreiniging is het vaak nodig om handmatig schoon te maken. Hier komt vaak speciale apparatuur aan te pas. Na reiniging van uw afzuigsysteem krijgt u van ons een reinigingscertificaat. Ook kunnen wij periodieke inspecties en reinigingen uitvoeren, zodat u altijd voldoet aan alle benodigde vereisten.