U komt asbest tegen. Wat staat u te doen? In dit stappenplan asbest saneren gaan we dieper in op de stappen die genomen moeten worden om veilig en verantwoord te werk te gaan.
Asbest saneren: hoe gaan we te werk
Asbest saneren, de te doorlopen stappen:
- Eerst een inventarisatie
- Bepaling van de risicoklasse
- Melding bij het omgevingsloket
- Opstellen werkplan en meldingen naar SZW / gemeente en CI
- De asbest verwijderen (binnen)
- De asbest verwijderen (buiten)
- Controle en eindrapportage
- Afronding en aanleveren van stort en vrijgaverapportages
- Asbest bij een calamiteit
- Communicatie bij asbestsanering
- Overzicht van de betrokken instanties
Eerst een inventarisatie
De eerste stap in het stappenplan asbest saneren is als volgt. Voordat er gestart mag worden met asbest saneren moet altijd eerst een inventarisatie worden gemaakt door een onafhankelijk bureau. U kunt dit bureau zelf inschakelen, wij kunnen dit ook voor u doen. Dit bureau doet een opname en maakt een rapportage met daarin de situatie, het type asbest dat verwijderd moet worden, begeleidende foto’s en de risicoklasse.
Welke veiligheidsmaatregelen gelden er voor asbestsanering?
Vanwege de grote gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het inademen van asbestvezels, gelden er strenge veiligheidsmaatregelen. De belangrijkste focus hierbij is dan ook het vermijden van inademing van de vezels. Om de verspreiding van de vezels zo min mogelijk te voorkomen, is het daarom zaak asbest zoveel mogelijk heel te verwijderen. Dit houdt dus in dat het asbestmateriaal niet gebroken of kleiner gemaakt mag worden. Daarnaast gelden er per risicoklassen andere maatregelen.
Bij risicoklasse 1 is het toegestaan om zelf uw asbest te verwijderen. Hiervoor gelden dan wel de volgende veiligheidsmaatregelen:
- Het werk moet gemeld worden in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) en aan de gemeente, Arbeidsinspectie en Certificerende Instelling (CI).
- U moet beschermende kleding dragen tijdens de verwijdering die specifiek geschikt is om met asbest te werken. Hierbij kunt u denken aan een overall die u achteraf kunt afspoelen en veiligheidslaarzen (of wegwerp overschoenen).
- Daarnaast moet u verplicht een halfgelaatsmasker (type P3 of P3 disposable masker) dragen.
- Het asbestafval moet volgens de geldende regels verwerkt worden.
In het geval er sprake is van risicoklasse 2 of 2a mag de asbest alleen verwijderd worden door een gecertificeerd saneringsbedrijf. Voor deze risicoklassen gelden ook de bovenstaande regels. Tevens worden deze aangevuld met onderstaande voorschriften.
- Qua bescherming moeten er aanwezig afzettingen en een decontaminatie-unit aanwezig zijn. Verder moeten medewerkers gebruikmaken van persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Het bedrijf dat de sanering uitvoert moet beschikken over een SC-530 certificaat.
- Er moet minimaal 1 Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA) aanwezig zijn.
- De vrijgave van het gebouw of terrein moet gedaan worden door een onafhankelijk laboratorium dat RVA geaccrediteerd is.
Tenslotte geldt er nog een extra maatregel na sanering van asbest van risicoklasse 2a. Hierbij moeten namelijk bij de vrijgave ook de omliggende ruimten worden beoordeeld en gemeten.
Aanvraag bij de gemeente en meldingsplicht
Op basis van deze rapportage en onze eigen bevindingen maken wij een offerte en doen we een melding bij de gemeente. Het kan daarbij ook zijn dat maar een deel van de asbest die in het rapport staat omschreven wordt gesaneerd. Met de melding brengen we de gemeente op de hoogte van de status en wat er precies verwijderd moet worden.
We doen daarnaast een melding bij het ministerie van SZW en onze certificerende instantie (CI). Deze meldingsplicht houdt in dat we minimaal 2 dagen van tevoren moeten aangeven wat we gaan saneren. Daarbij moeten we ook melden hoe en wanneer we dat zullen doen, zodat de genoemde instanties tijd hebben voor een eventuele controle.
Asbest verwijderen (binnen)
Het inventarisatiebureau heeft bij de inventarisatie de risicoklasse bepaald. Afhankelijk daarvan moeten we in een containment werken of niet. Een containment is een afgesloten ruimte die op onderdruk word gebracht.
Rondom het containment is en blijft de lucht schoon, in het containment dragen onze medewerkers beschermende kleding.
Asbest verwijderen in de buitenlucht
Is er sprake van asbest dat verwijderd moet worden in de open lucht? Dan zetten we de saneringslocatie af, zodat niemand de saneringslocatie kan betreden zolang wij daar werken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de sloop van een schuurtje met een golfplaten dak waarin asbest is verwerkt.
De eindrapportage
Nadat we de asbest hebben verwijderd wordt altijd een eindmeting gedaan om te controleren of de plek of het gebied helemaal asbestvrij is. Een onafhankelijk laboratorium doet deze eindmeting. Binnen doen zij dat door middel van een luchtmeting. Als de lucht schoon is geven ze de plek vrij. In de buitenlucht gebeurt de controle visueel. Dit houdt in dat er heel precies nagegaan wordt of alle asbest weg is of dat er misschien nog resten liggen. Als alle asbest weg is geven ze het gebied vrij.
De afronding
Pas als wij van het onafhankelijke lab het rapport hebben ontvangen waarin staat dat de plek of het gebied asbestvrij is verklaard, verlaten wij de betreffende plek. Wij ontvangen dat rapport digitaal of in hardcopy en wij geven het desgewenst aan u mee voor ons vertrek.
Asbest saneren na een calamiteit
Het komt natuurlijk ook voor dat asbest vrijkomt bij een brand of een andere calamiteit. Dat betekent: direct schakelen en zorgen dat de asbest zo snel en volgens alle geldende wet- en regelgeving wordt opgeruimd. Gaan we dan anders te werk?
Ja en nee. Het proces zoals hierboven beschreven blijft hetzelfde, alleen kan en moet alles dan sneller. Wat als er bijvoorbeeld asbest terecht is gekomen op de openbare weg? Er is dan geen tijd om ruim van te voren een inventarisatie te maken en 2 dagen van tevoren een melding te doen. De asbest moet dan zo snel mogelijk worden weggehaald.
In zulke gevallen komen ons netwerk en de korte lijnen die we hebben met alle betrokken partijen zeer goed van pas. We bellen direct het inventarisatiebureau dat ook heel snel ter plaatse is. En we bellen direct de gemeente, die ons acuut de toestemming geeft om de asbest op te ruimen.
We komen dan met 20 man als dat nodig is, om zo snel mogelijk de asbest te saneren. We zetten het gebied af en gaan meteen aan het werk. We beschikken over speciale zuigwagens om de asbest op te ruimen. Daarnaast doen we veel handmatig, bijvoorbeeld als er grote stukken asbestmateriaal terecht zijn gekomen op de weg. We staan gedurende zo’n proces continu in contact met de gemeente en andere betrokken partijen.
Communicatie bij asbestcalamiteiten
Goede communicatie bij asbestsanering is van groot belang. Tussen de betrokken partijen en instanties onderling, maar vooral ook met bewoners en omwonenden. We kunnen snel schakelen als het gaat om voorlichting. Daarbij zijn we open over het wat, hoe en waarom van wat we doen. Door uit te leggen hoe we ons werk doen halen we vaak al veel angsten en onzekerheden weg.
In ons stappenplan asbest saneren streven we ook altijd naar zo min mogelijk overlast. Dit uiteraard voor zover dat mogelijk is binnen de geldende wet- en regelgeving. Als er asbest is vrijgekomen in een woonwijk is het advies om ramen en deuren te sluiten en zo veel mogelijk binnen te blijven. Maar hoe moet dat als de bewoners ’s ochtends naar hun werk moeten en alle toegangswegen afgesloten zijn? In dergelijke gevallen werken we met man en macht om de toegang tot de woningen zo snel mogelijk vrij te geven. Natuurlijk zonder dat de veiligheid ook maar een moment in het gedrang komt.
Gecertificeerd en erkend
Wij zijn erkend dienstverlener na calamiteiten voor de Stichting Salvage, gecertificeerd asbestverwijderaar en ISO 9001 en VCA** gecertificeerd.
Meer weten over stappenplan asbest saneren?
Wilt u meer weten over dit stappenplan asbest saneren? Lees verder over asbest saneren. Of neem direct vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over het stappenplan asbest saneren.