Het grootste gedeelte van de dag brengen wij meestal binnen door. Een schone leef- en werkomgeving is daarom belangrijk. Wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat is een goed werkend ventilatiesysteem. Binnen een ventilatiesysteem wordt er via luchtkanalen schone lucht aangevoerd en verontreinigde lucht afgevoerd. Omdat een dergelijk systeem de “longen” van een gebouw zijn, moeten deze ook goed verzorgd worden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de brandwerende doorvoeringen en brandkleppen.
Hoe raken luchtkanalen vervuild?
De luchtkanalen in een gebouw of woning raken op den duur vervuild. Vervuiling treedt op door verschillende invloeden. Zo wordt deze veroorzaakt door onszelf, maar ook door eventueel aanwezige planten en dieren. Deze zorgen er allemaal voor dat haren, huidschilfers, verschillende gassen en (soms) rook zich verspreiden.
Bovendien verspreiden ook organische stoffen zich door de ventilatiekanalen. Dit zijn stoffen zoals fijnstof, vet, vocht, mijt, schimmels en bacteriën. Na verloop van tijd vormen deze soorten vervuiling een vastzittend laagje aan de binnenkant van de luchtkanalen. Hierdoor ontstaan allerlei problemen waar we hieronder op in zullen gaan. Om problemen te voorkomen is goed onderhoud van belang.
Wat zijn de gevolgen van vervuilde ventilatiekanalen?
Opgehoopte vervuiling in luchtkanalen is niet alleen onhygiënisch, het brengt ook verschillende problemen met zich mee. Door vervuiling kunnen op den duur bijvoorbeeld organismen ontstaan. Deze kunnen allergenen afgeven en zo voor allergische reacties zorgen.
Daarnaast maakt deze laag vervuiling het moeilijker voor het ventilatiesysteem om vervuilde lucht af te voeren en schone lucht aan te voeren. Hierdoor kan het ventilatiesysteem meer geluid gaan maken en meer energie gaan verbruiken. Daar komt bij dat ook de capaciteit van het systeem afneemt en het oververhit en/of beschadigd kan raken. Het kan zelfs zo zijn dat bij ernstige belemmering de ventilatorbladen afbreken.
Tenslotte kunnen er ook vieze geuren ontstaan en blijven hangen. Deze kunnen dan weer verwijderd worden d.m.v. een ozonbehandeling.
Waarom zijn inspectie en reiniging zo belangrijk?
Bovenstaande problemen kunt u voorkomen door uw luchtkanalen regelmatig te laten inspecteren en reinigen. Laat u dit doen, dan blijft uw ventilatiesysteem bovendien optimaal werken en kunt u ook nog kosten besparen. Een goed onderhouden ventilatiesysteem zorgt namelijk ook dat warme lucht binnen behouden blijft.
Als u bovendien een warmteterugwin-systeem in uw pand (of huis) heeft, zal dit qua kosten veel kunnen schelen. Hierbij wordt de nieuw ingeblazen frisse buitenlucht namelijk opgewarmd door de afgezogen ventilatielucht.
Ons stappenplan
U kunt het beste uw ventilatiekanalen laten reinigen wanneer een van de volgende situaties van toepassing is:
- er heeft een verhuizing plaatsgevonden;
- u merkt een bedompte lucht of onfrisse geuren op;
- er is sprake van gezondheidsklachten waarvan u denkt dat die te maken hebben met de lucht in het pand.
Laat uw ventilatiekanalen op regelmatige basis reinigen. Wij adviseren eens in de 4 à 5 jaar. Onderstaand beschrijven we hoe wij dit bij Holland Herstel Groep aanpakken.
- Reinigen van de luchtventielen.
- Reinigen van de ventilator.
- Reinigen van het warmteterugwin-systeem wanneer aanwezig.
- Vervangen van de filters.
- Meten van de afzuigcapaciteit en opnieuw instellen van het installatiesysteem.