De volgende instanties zijn bij asbestsanering altijd direct of indirect betrokken:
- Het inventarisatiebureau
- De asbestverwijderaar
- De gemeente
- Het ministerie van SZW
- De certificerende instantie
- Een geaccrediteerd laboratorium
Inventarisatiebureau
Het inventarisatiebureau doet de opname en maakt een rapportage met daarin de situatie, het type asbest dat verwijderd moet worden en begeleidende foto’s. Dit rapport gaat naar de gemeente om toestemming te vragen en vormt de basis waarop de asbestsaneerder zijn offerte kan maken.
Wij gaan als asbestsaneerder ook altijd eerst zelf kijken op de plek voordat we een offerte maken. We kunnen ons inziens pas een goede offerte en een goed plan van aanpak maken als we met eigen ogen hebben gezien hoe de situatie is.
Asbestsaneerder
De asbestsaneerder is het bedrijf dat de asbest saneert. Wij dus. We vormen het centrale punt tijdens alle werkzaamheden en zijn voor, tijdens en na de asbestsanering uw eerste aanspreekpunt.
Met ruim 20 jaar ervaring hebben we een enorm netwerk opgebouwd. We hebben korte lijnen met inventarisatiebureaus, gemeentes, laboratoria en alle andere betrokkenen. Wij zorgen ervoor dat alles wordt geregeld en u zeker weet dat alles in orde komt.
Gemeente
De gemeente moet op basis va de rapportage van het inventarisatiebureau toestemming verlenen om de asbest te verwijderen of op te ruimen. Met de gemeente houden we gedurende de hele sanering nauw contact, zeker als er sprake is van een calamiteit.
Op zulke momenten moeten we snel met elkaar kunnen schakelen en krijgen we veelal ook direct mondeling toestemming om aan het werk te gaan. En we werken als één team samen in de voorlichting van bewoners en omwonenden.
Ministerie van SZW
Twee dagen voordat we aan de slag gaan maken we daar melding van bij het ministerie van SZW, gemeente en certificerende instantie (CI). Het ministerie, gemeente en CI voeren onaangekondigde controles uit om de veiligheid van medewerkers in de asbestsanering te waarborgen. Op basis van onze meldingen weten ze wanneer we wat doen en kunnen ze eventueel een controle uitvoeren.
Certificerende instantie
De certificerende instantie is de organisatie die asbestsaneerders hun certificering verleent en controleert of ze deze certificering mogen behouden. Of ze aan alle voorwaarden voldoen. Nederland kent verschillende certificerende instanties. Onze certificerende instantie is EERLAND.
Twee dagen voordat we aan de slag gaan maken we daar een melding van bij onze certificerende instantie. Zij voeren onaangekondigde controles uit. Het aantal controles is afhankelijk van het aantal saneringen dat je als asbestsaneerder uitvoert.
Geaccrediteerd laboratorium
Nadat de asbest is verwijderd doet een onafhankelijk lab een eindmeting om te controleren of de plek of het gebied helemaal asbestvrij is. Binnen doen zij dat door middel van een luchtmeting. Als de lucht schoon is geven ze de plek vrij. In de buitenlucht gebeurt de controle visueel, door heel precies na te gaan of alle asbest weg is of dat er misschien nog resten liggen. Als alle asbest weg is geven ze het gebied vrij. Pas dan mag de asbestsaneerder het gebied of de plek verlaten.
Gecertificeerd en erkend
Wij zijn erkend dienstverlener na calamiteiten voor de Stichting Salvage, gecertificeerd asbestverwijderaar en ISO 9001 en VCA** gecertificeerd.